Wednesday, November 23, 2011
UMAI UDANG
resepi umai udang yg mm blajar drpd seorang sahabat..tq sifu sh.anisah..'memang power ko pun umai udang'..tp mm ada lah orter sikit2 bahan2 dia..saje nk try..memang meletooopppp..mknan sarawakian..hubby mm bselera mkn umai ni,bila tekak org terengganu mkn mknan swak..umai udang..blh jugak dgantikan dgn ikan...biasanya mm gna ikan isi ikan merah n isi ikan bawal..memang sedap..terangkat..rugi kalau x try..
Bahan2 :
-udang @ isi ikan merah(hiris halus/nipis)
-sebiji bawang merah
-1/2 biji bawang besar/bawang bakong (dimayang)
-2 ulas bawang putih
-5 biji cili padi (ikut citarasa pedas korang)
-1 inci halia(dimayang nipis)
-sedikit cuka
-3>5 biji limau kasturi/nipis
-sedikit garam n ajinomoto
-sedikit gula
-daun ketumbar,hiris halus (additional)
cara2 :
-rendam udang/ikan yg telah dihiris nipis dalam sedikit cuka n limau kasturi dalam tempoh setengah jam.dah npk mcm masak,toskan..(asid cuka/limau blh buat udang masak).tumbuk bawang merah,bawang putih n cili sampai separuh lumat..letak garam,gula dan semua bahan diatas n gaul sekata..rasa masam manis n masin umai..(ikut citarasa masing2)..siap..mkn dgn nasi panas2..memang umphhhhh..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment